Posted by : Andreas Ariza miércoles, 2 de abril de 2014

Des d'un punt de vista físic el so és una vibració que es propaga en un medi elàstic. Per a que un so es produeixi es requereix l'existència d'un cos vibrant, denominat focus (corda tensa, llengüeta...) i d'un medi elàstic que transmeti aquestes vibracions, que es propaguin per ell constituint el que es denomina ona sonora.

Però generalment les característiques més comunes i destacades del so són les següents:

  • Intensitat: Ens permet distingir si el so és fort o dèbil. Està determinat per la quantitat d'energia de l'ona sonora. Els sons que percibim han de superar l'umbral auditiu (0 dB) i no arribar a l'umbral de dolor (140 dB). Aquesta característica la mesurem amb el sonometre i els resultat s'expressen en decibels (dB).


  • Alçada o to: Està determinat per le freqüència de l'ona. Mesurem aquesta característica en cicles per segons o herzos (Hz). Per poder percibir els humans un so, aquest ha d'estar entre la franja de 20 i 20.000 Hz. Per sota tenim els infrasons i per sobre els ultrasons.


  • Timbre: És la característica que permet distingir la font sonora. Cada material vibra d'una forma diferent provocant ones sonores complexes que l'identifiquen. Per exemple, no sona de la mateixa manera un clarinet que un piano encara que interpreten la mateixa melodia.


  • Duració: Aquesta característica està relacionada amb el temps de vibració de l'objecte. Per exemple, podem escoltar sons llargs, curts, molt curts, etc.


Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Segueix-me!

Siguenos en Blogger Siguenos en Blogger Siguenos en Pinterest

No ho trobes? Cerca!

Deixa el teu twit!

Traductor Google

Dubtes? Contacta!

Nombre

Correo electrónico *

Mensaje *

Publicacions més recents

Codi QR del meu Blog

subir imagenes

Visita número...

Con la tecnología de Blogger.

IBSN

IBSN: Internet Blog Serial Number 03-03-1998-14

Creative Commons

Licencia Creative Commons
Informàtica 4t por Andreas Ariza se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución 4.0 Internacional.

- Copyright © Informàtica 4t -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -